Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd.
Shiatsu-therapie is een vorm van manuele therapie die bestaat uit het geven van druk (met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen of knieën), rotaties en manipulaties om zodoende een slecht functioneren van de inwendige organen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen/handhaven en een groot aantal klachten te behandelen.

Shiatsu is te vergelijken met acupunctuur, maar er wordt niet met naalden gewerkt. De achtergrond van shiatsu en acupunctuur ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze. Deze geneeswijze gaat ervan uit dat je niet de ziekte, maar de zieke persoon moet behandelen en dat niemand in een hokje geplaatst kan worden. Er wordt vaak gewerkt op de energiepunten en energiebanen (meridianen). Shiatsu is een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar bij het stellen van de diagnose wordt ook rekening gehouden met de achtergrond en levensstijl van de betrokkene.

Door de werkdruk en stress van het alledaagse leven kan de mens fysiek en mentaal uit balans raken. Shiatsu heeft als doel om de energiebalans in het lichaam te herstellen. Door druk uit te oefenen op specifieke plekken op het lichaam die verbonden zijn met organen en fysiologische functies, stimuleer je de huid en treedt er spierontspanning op, Tevens heeft het een regulerende werking op het zenuwstelsel, bevordert het de spijsvertering en worden de bloed- en lymfevaten gestimuleerd. Hierdoor wordt het natuurlijk zelfgenezend vermogen geactiveerd, waardoor uiteindelijk de energiebalans in het lichaam kan herstellen.

De klachten die met shiatsutherapie worden bestreden zijn:

  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • RSI
  • Tenniselleboog
  • Menstruatieklachten
  • Maag- en darmklachten
  • Stress
  • Nek- en schouderklachten

Stoelshiatsu

Stoelshiatsu is een laagdrempelige methode om een korte ontspannende, maar toch activerende behandeling te geven.
De cliënt ondergaat de behandeling gekleed op een daarvoor speciaal ontworpen stoel.
Met manuele technieken bewerkt de behandelaar de rug, nek, schoudergordel en armen van de cliënt.
Het doel is om het stressniveau te verlagen, waardoor verlaging van spiertonus optreedt en de stofwisseling  wordt verbeterd.